Om tillitt

mestringstro selvtillitt Nov 13, 2020

 

Når det gjelder tekniske duppeditter, programvare og alt annet som trenger et batteri eller en strømkabel for å fungere, tror jeg at vi kan dele befolkningen i to grupper:

 

Den første gruppen elsker å bli kjent med underverket. De blir glade når de får pakken. De utforsker dingsens mest avansert funksjoner, og har sannsynligvis allerede lært seg det meste på forhånd via YouTube. Investert tid: timer, om ikke dager.

 

Den andre gruppen oppfører seg stikk motsatt. Bare synet av pakken og kablene øker pulsen. Flere enn tre knapper skaper uro og det eneste målet er å ta nyheten så raskt så mulig i bruk, få kastet emballasjen og komme seg videre. Investert tid: 30 sekunder.

 

Jeg hører til gruppe to. Innkjøpet av et videokamera har gitt meg en leksjon i tillit. Faktisk det var mannen bak disken i fotobutikken som gjorde det.

 

Etter at mine 30 sekunder var brukt opp, gikk jeg nemlig tilbake til butikken for å be om hjelp. «Kan du lagre innstillingene for mitt bruk slik at jeg aldri må røre noen av knappene?» spurte jeg pent.

 

I retur fikk jeg linken til en YouTube-video og følgende kommentar: «Det beste er at du finner ut av det selv, fordi ellers vil du ikke stole på deg selv når du bruker kameraet.»

 

Det var sant. Når vi tar i bruk en annens løsning, kommer vi kanskje raskere i mål, men vi opparbeider oss ingen selvtillit. Vi forblir usikre fordi vi egentlig ikke vet helt hva vi gjør.

 

Mestringstro er en tanke som sier: «Dette her finner jeg ut av.» Jo oftere vi finner ut av ting, jo mer selvtillit bygger vi.

 

Det finnes ingen snarvei. For å bygge mestringstro, uansett hva det gjelder, må vi gå veien selv.

 

Til deg som vil leve, lede og levere best mulig.

- Elke

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!