Om kriser og endring

 

Et raskt Google-søk forteller meg at ordet «krise» stammer fra det greske «krisis», og betyr en plutselig forandring, avgjørende vending eller skjebnesvanger forstyrrelse.

 

Det Norske Akademi for Språk og Litteratur definerer krise som en svært vanskelig, farlig situasjon.

 

En krise er med andre ord en situasjon som stiller høyere krav til oss enn hverdagen til vanlig.

 

Jeg har lurt litt på hva det egentlig er som gjør krisesituasjoner så krevende. Er det noe vi kan lære av dette som også kan gjelde for ledelse og endring?

 

Her tre punkter som gjør kriser krevende:

 

Mangel på restitusjon:

Kriser mangler pauser. Situasjonen er intens hele tiden. Selv når du er på et Bootcamp, et seminar eller et kurs, uansett om det varer noen timer eller dager, får du et avbrekk. Du får en pause til å prosessere det du har lært. Du vet også når pausen kommer. Det skjer ikke i kriser.

 

Mangel på forutsigbarhet og eierskap:

Kriser skjer oss og er ofte uforutsett. Vi vet ikke hvordan prosessen vil utfolde seg. For å kompensere tenker vi i scenarioer. Grubling og bekymring er ikke noe annet enn et forsøk på å ta tilbake kontrollen ved å tenke gjennom scenarioer (med ofte en uheldig overvekt på den negative siden).

 

Mangel på sikker kunnskap om at dine redskaper vil fungere:

Siden enhver krise er ny, vet vi ikke hundre prosent om verktøyene vi bruker vil fungere. Denne usikkerheten påvirker innsatsen. Det er lettere å gi alt når du vet at det vil føre til suksess.

 

Når vi leder andre er dette gode punkter å huske. For plutselige forandringer og økte krav i hverdagen kan oppleves for mange som «mini-kriser».

 

Skal du gjennomføre endring, da er det viktig at du:

  • Sørger for nok restitusjon.
  • Skaper forutsigbarhet og eierskap til prosessen.
  • Viser at redskapene du tilbyr vil fungere.

 

 

Til deg som, særlig i disse tidene, vil leve, lede og levere best mulig.

 

God Påske!

- Elke

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!