Om hjernens latskap

mental styrke tanker Apr 09, 2021

 

Nyere hjerneforskning viser at vi tenker cirka 50 000 til 70 000 tanker daglig. Likevel synes jeg det mest oppsiktsvekkende var at forskerne kunne bevise at de fleste av tankene vi tenker i dag, er nokså like de vi tenkte i går!

 

Det kan da umulig stemme! Vel, et kritisk blikk på min indre dialog får meg til å innse at forskerne er inne på noe.

 

Hjernen vår er lat. Den automatiserer. Og selv om hjernen er svært kompleks så fungerer den etter trigger-respons-metoden. Et sanseinntrykk (= trigger) blir tolket (= tanke), og fører så til en handling (= respons).

 

Når vi over tid tolker den samme triggeren på samme måte, får vi etter hvert en automatisert tanke og en automatisert handling. Vi kommer inn i «et spor».

 

Fortsetter vi i samme sporet blir den måten å handle på en del av hvem vi er. Vi sier til oss selv «sånn er jeg bare,» men har lett for å glemme at alt begynte med en tanke som vi tenkte om og om igjen.

 

Det er altså våre tolkninger av alt som skjer rundt oss som stort sett er de samme. Og fordi vi tolker ting på samme måte, handler vi på samme måte og forblir det samme mennesket.

 

Men hva hvis vi kunne bruke hjernens latskap til vår fordel? I stedet for å «tenke positivt», som fort kan føles uekte og påtvunget, er det mulig å fokusere på å lære hjernen alternative tolkninger?

 

Kanskje vi skal prøve å stille oss selv dette spørsmålet:

Hvordan må jeg tolke dette for å skape den handlingen jeg innerst inne ønsker meg?

 

Til deg som vil leve, lede og levere best mulig.

Elke

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!