Om effekten av å måle

mål måloppnåelse Dec 11, 2020

 

For en drøy uke siden fikk jeg en tidlig julegave i posten fra min mor i Tyskland: En ny elektrisk tannbørste. Den er så fancy at den til og med har et digitalt display som viser hvor lenge jeg har pusset. Alt over 2:30 minutter er visstnok bra, for da dukker det også opp et smilefjes i displayet.

 

Jeg har aldri tatt tiden på tannpussen før, men jeg har en vag anelse om at jeg pusset betydelig kortere frem til denne Rolls-Royce-modellens inntog på badet.

 

Det skjer noe med fokuset vårt når vi måler noe. Handlinger som før skled ubemerket hen, blir viktige. Når vi måler, tvinger vi oss selv til å virkelig se på hva vi har fått til.

 

Målingen i seg selv er nøytral. Våre tolkninger av resultatene er ikke det. Det skaper ubehag å rapportere inn et resultat vi vet at vi kunne ha levert bedre på. Det virker som om vi skjerper oss litt ekstra når vi måler oss selv.

 

Vi er jo vant med å måle ting fra før: omsetningen, løpeturen, tiden det tar å kjøre til hytta. Men hva skjer hvis vi måler noen av vanene vi har lyst å endre? Jeg fant for eksempel ut at i løpte av en time satt av til konsentrert arbeid, avsporet jeg i snitt seks ganger! Da jeg begynte å måle ble det bare én gang.

 

Jeg har også lagt merke til at jeg helst vil unngå å måle ting jeg vet at jeg kan gjøre bedre, men som jeg ikke er helt klar for å endre enda. På den måten unnslipper jeg å forholde meg til virkeligheten, enn så lenge.

 

Forsker og statistiker W. Edwards Deming kunne ikke ha sagt det bedre:

 

“In God we trust; all others must bring data.”

 

Til deg som vil leve, lede og levere best mulig.

- Elke

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!