Om ærlighet

integritet ærlighet Jun 18, 2021

 

Hva hadde skjedd på våre arbeidsplasser hvis det fantes én person kledd som hoffnarren fra middelalderen? Ja, vi kunne til og med beholdt stillingsbeskrivelsen: Sørg for god stemning, men si det som det er. Altså var hoffnarren mer enn bare en skøyer i fargerike klær og snodige sko. Personen måtte også fortelle sannheten.

 

Er ærlighet så vanskelig at den krever sin egen rolle?

 

For kanskje er det å være ærlig vanskeligere enn vi skulle ønske. Man vil jo gjerne være det, men det går ikke alltid. Vi vil tross alt ikke såre, bryte allianser eller regler.

 

Men det må være en grunn til at hoffnarren har sin plass i historiebøkene.

 

Saken er at innerst inne foretrekker vi alle sannheten. Levert med omsorg og respekt, humor eller spøk vil vi ha ekte vare fremfor tomme ord.

 

Vi skjønner uansett når noe ikke stemmer. Gjennom mikrobevegelser i mimikk, toneleie og kroppsspråk fanger vi opp usannheter. Uten å helt vite hvorfor, mister vi tilliten og interessen. Relasjonen blir kjedelig og overfladisk.

 

Men hvorfor er det slik? Som oftest bunner uærlighet i et velment ønske om å ikke såre, men konsekvensen er mye større. Når vi ikke forteller (hele) sannheten, sender vi et ubevisst signal om at mottakeren ikke tåler sannheten, og at vi selv ikke tåler konsekvensene som oppstår av vår ærlighet.

 

Det motsatte skjer når vi er ærlige. Vi signaliserer til mottakeren: Du kan håndtere realiteten som den er. Vår relasjon tåler dagens lys.

 

Å være ærlig krever øvelse. Jeg tror det tryggeste stedet å begynne er hos oss seg selv. Når vår indre dialog løper løpsk med enten overdreven kritikk eller slappe unnskyldninger, kan vi gi talerøret til vår indre hoffnarr. Den som forteller oss med humor og respekt alt det vi trenger å høre.

 

Fordi vi vet at vi har godt av det – og vi tåler det.

 

Til deg som vil leve, lede og levere best mulig.

- Elke

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!