Om å være sterk i hodet

mental styrke selvledelse Jan 31, 2020

 

Det høres så flott ut: å være sterk i hodet. Da takler man det meste. Man kan stå i ting. Man holder ut. Man kommer i mål. Men hva er mental styrke egentlig? Er det noe vi er født med eller kan vi utvikle det?

 

Jeg hadde en gang en t-skjorte fra Nike. På fronten sto det med store gule bokstaver: “if you have a body, you are an athlete". Jeg elsket den t-skjorten! Setningen sier alt. Min overbevisning er at det samme gjelder for hodet vårt (som tross alt er en del av kroppen).

 

Her kommer tre tips for hvordan du kan forbedre din mentale styrke:

 

  • Finn et referansepunkt i fortiden. Når jeg skal trene knebøy, så vet jeg hva som var det tyngste jeg noen gang har klart å løfte. Selv om jeg kanskje ikke klarer å løfte det samme akkurat i dag, så vet jeg at jeg kan jobbe meg tilbake dit. Jeg vet også at jeg kan jobbe meg videre oppover derfra, fordi jeg husker at vekten på stanga der jeg begynte var mye lavere enn i dag. Jeg husker at kroppen er trenbar.

 

Det samme gjelder indre styrke. Når du står i noe som er tøft, husk tilbake til hva du har klart før. Selv om du ikke makter å takle utfordringen i sin helhet i dag, så vet du at du har klart å stå i tøffe situasjoner før. Du husker at du har potensiale til å kunne klare det.

 

  • Del opp. Jo større utfordringen er jo mindre delmål må du sette deg. Dette gjelder både tidshorisonten og dine ambisjoner. I idretten snakker vi kanskje om å bli 1/100 raskere per treningsøkt. I arbeidslivet snakker vi om å mestre en utfordring litt bedre enn i går. Er du usikker om du i det hele tatt har styrken til å takle problemet? Glem målet og ha kun fokus på den ene 1/100 per dag.

 

  • Skap nye referansepunkter. For å skape effektive historier om fortiden trenger du å huske det du har fått til i dag. Dette handler ikke om selvskryt men om å gi deg selv anerkjennelse om at «ja, dette var tøft. Jeg klarte meg.»

 

Mental styrke er en egenskap vi kan trenes oss opp i. Hodet vårt er en takknemlig elev: det vi fokuserer på, blir vi bedre på.

 

Lykke til!

Til din suksess.

Elke.

 

P.S – registrer deg her for Ukas 3 minutter

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!