Om å strekke strikken

stress tid Mar 05, 2021

 

Jeg har en venninne som var en hårsbredd fra sykehusinnleggelse denne uken. Symptomer: Smerter og ekstrem svimmelhet. Diagnose: Stress.

 

Stress oppstår når situasjonens krav overstiger våre ressurser til å møte dem. Både kroppen og hodet påvirkes negativt, særlig når tilstanden vedvarer.

 

Hun fortalte meg at hun hadde strukket strikken i mange år, men håpet at det skulle gå bra. Det måtte gå bra. Hun følte at hun ikke hadde noe valg. Store drømmer og store forpliktelser krever stor innsats.

 

Jeg kjenner meg igjen i dilemmaet. Vi kan ikke hvile oss til suksess, men vi kan ikke stresse dit heller. Hvorfor har stress blitt så vanlig?

 

Jeg tror mye av årsaken ligger i vår oppfatning om at tiden vi har til rådighet for å komme i mål er begrenset. Jo mindre tid vi føler vi har, jo mer stress opplever vi.

 

Men hva hvis vi har bedre tid enn vi tror? Kanskje gjør samfunnets kjente mantra om at livet er kort mer skade enn nytte? Kanskje det er mulig å rekke alt, bare ikke på én gang?

 

Jeg pleide å tro at stresshåndtering simpelthen handlet om kunsten å si «nei». Men det er en vanskelig ferdighet å lære når vi innerst inne vil si «ja».

 

Så hva med å bytte «nei» med «ikke akkurat nå»? Stresshåndtering handler da i hovedsak om å få våre prioriteringer i orden. Hva er dine fem viktigste aktiviteter for de neste to månedene og i hvilken rekkefølge? Den lista skal jeg lage i helgen!

 

Til deg som vil leve, lede og levere best mulig.

 

- Elke

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!