Når motivasjonen blir borte

ledelse motivasjon Feb 14, 2020

Motivasjon er drivkraften bak våre handlinger. Men hvor kommer motivasjon fra? Hva gjør vi når vi har mistet den? Kan noen andre eller noe annet motivere oss da?

 

Her kommer tre spørsmål som kan være nyttige å stille hvis du opplever at du eller noen andre har mistet motivasjonen.

 

 1) Hva motiverte deg da du begynte?

Hvis du opplever et fall i motivasjon, spør deg selv: «hva var det som fikk meg til å ville gjøre dette her i utgangspunktet?» At motivasjonen blir borte henger ofte sammen med at man ikke opplever fremgang i forhold til det som var drivkraften til i det hele tatt å starte.

 

Det kan være to grunner til dette

  • Du har kommet i mål. Et eksempel kan være at du har trent til Birkebeiner-rennet og gjennomført. Etter rennet mistet du motivasjonen til å fortsette med treningen.
  • Du har glemt hva som var grunnen for at du satte i gang. Hverdagen har tatt over og kalenderen er full av ”vanlige” gjøremål.

 

 2) Hvilke ressurser trenger du?

Et fall i motivasjon kan også skyldes et opplevd gap i hva som kreves av deg for å komme videre og hva du opplever at du har tilgjengelig av ressurser (kunnskap, tid, overskudd). Når du ikke ser at du har det som trengs for å mestre det neste steget, faller motivasjonen. Du trenger en ærlig analyse av ressursbehovet og en handlingsplan.

 

2) Hvem er du?

Vi mennesker streber etter å oppleve sammenheng mellom det vi forteller oss selv om oss selv og det vi faktisk gjør. Hvis din indre dialog ikke samsvarer med det du prøver å motivere deg til, blir hjernen forvirret. Du mister fremgang. Veien ut ligger ikke i «naivt positiv tenkning», men i en indre dialog som er basert på vekst og utvikling á la: «Dette er vanskelig, men jeg prøver og lærer for hver dag som går».

 

Min erfaring er at varig motivasjon må komme innenfra. Det er ingen andre som kan motivere oss per se. Som leder, både for deg selv og andre, må du stille de rette spørsmålene og bidra med de rette ressursene.

 

Nøkkelen til å få motivasjonen tilbake igjen er å finne og huske svaret på hvorfor dette er noe du har lyst å få til!

 

Til deg som vil leve, lede og levere bedre.

- Elke.

 

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!