Motivasjon som varer

 

Jo lenger jeg har hjulpet andre med å finne sin egen motivasjon, desto tydeligere har det blitt klart for meg at det ikke er mangel av kunnskap som er utfordringen. Vi vet stort sett hva som motiverer oss. Vi vet stort sett også hva som skal til for å motivere andre. Hvorfor er det da så vanskelig å skape motivasjon som varer over tid?

 

Min konklusjon er at motivasjon fungerer som et dominospill. Det er ikke nok å ha alle brikkene. Nei, vi må sette dem på rekke og rad for at de kan påvirke og forsterke hverandre.

 

Erfaring har også vist meg at rekkefølgen på brikkene, særlig de første, er avgjørende. Og det er nettopp der det er lett å bomme.

 

Kanskje vi har lest hvor viktig det er å skape eierskap og begeistring? Så vi begynner med det. Eller vi har vært på et foredrag som snakker om tydelige mål, en stor visjon og personlig involvering. Så vi lager hårete mål, ber de vi leder om sine innspill og delegerer ansvar.

 

Stort sett vil dette gi en effekt og vi kommer et stykke på vei. Men for å sette i gang en positiv kjedereaksjon som varer over tid, er det tre dominobrikker vi må sette først:

 

Brikke 1: Energi. Den viktigste og første brikken som får alle de andre til å virke. Uten energi ingen handling, uansett hvor attraktivt målet er.

 

Brikke 2: Mestringstro. Uten at vi har troa på at vi kan få det til, spiller det ingen rolle hvor hårete mål, eller inspirerende visjoner vi setter oss. Vi våger oss sjeldent ut på en tur vi ikke tror at vi kommer oss helskinnet igjennom.

 

Brikke 3: Fremgang. Ser vi ikke at innsatsen vår gir resultater, gir vi opp. Evolusjonen har utstyrt oss med et nevrokjemisk belønningssystem som slutter å virke når vi møter blindveier.

 

Så; når du vil motivere deg selv eller andre, sørg for at disse tre brikkene er på plass før du tar i bruk alt det andre du allerede kan om motivasjon.

Jeg heier på deg!

 

Til deg som vil leve, lede og levere best mulig.

- Elke

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!