Motivasjon baklengs

motivasjon selvledelse Feb 05, 2021

 

Motivasjon har alltid stått høyt i kurs. Tross alt er det drivkraften bak våre handlinger. Motivasjon påvirker retning, intensitet og varighet av innsatsen vår. Uten motivasjon: ingen handling. Hemmer vi motivasjonssenteret i hjernen til rotter (nevrotransmitteren dopamin spiller en viktig rolle her) slutter de stakkars dyrene faktisk å spise og dør.

 

Motivasjon er med andre ord livsviktig.

 

Men motivasjonen til å holde seg i live og motivasjonen til å bli den beste versjonen av seg selv er to forskjellige ting. Det er særlig den siste som ser ut til å koste.

 

Det er krevende å gjøre noe som allerede er ganske, eller i det minste tålelig bra til å bli eksepsjonelt. Når begynnelsenes begeistring har lagt seg, har motivasjonen en tendens til å svikte oss.

 

Det virker som om hjernen har lettere for å slå seg til ro når vår overlevelse er noenlunde ivaretatt.

 

Når vi jobber mot mål som vi ønsker å oppnå, men strengt tatt ikke trenger å nå, er motivasjon en upålitelig kilde for fremgang. Ja, selv når vi er indre motivert for oppgaven, gjør vi ikke alltid det som skal til. Det er simpelthen for ubehagelig.

 

Kanskje burde vi derfor heller forstå motivasjon baklengs:

 

Istedenfor å motivere oss til handling, kan vi heller handle oss til motivasjon.

 

For når det gjelder å nå de målene som vi innerst inne ønsker å oppnå, er det fremgangen som blåser liv i motivasjonen – ikke omvendt.

 

Men da må vi begynne først.

 

Til deg som vil leve, lede og levere best mulig.

 

- Elke

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!