Gode vaner for hjemmekontoret

effektivitet vaner Mar 20, 2020


Der er ikke bare stengte barnehager, skoler og konstante nyhetsoppdateringer som påvirker vår effektivitet på hjemmekontoret. Ei heller barn i alle aldre som kan kreve sin dose oppmerksomhet. Det som påvirker mest: manglende vaner.

For å spare energi og kognitive ressurser, fungerer hjernen vår helst på autopilot. Det som kan automatiseres, automatiseres. Resultatet: vaner (og uvaner). En vane er ikke noe annet enn en handling som har blitt gjentatt så mange ganger at den har blitt automatisk. Automatiserte handlinger samsvarer med lav aktivitet i hjernen.

Vaner fungere etter stimulus - respons-prinsippet. Et stimulus (= trigger) gjør deg oppmerksom på et behov som igjen fører til en handling. Du kan forestille deg triggere som en «på-knapp» for en vane.

Av alle våre fem sanser, har hjernen dedikert flest ressurser til synet. Det betyr at de fleste av våre vaner kommer fra visuelle triggere.

Stedet du vanligvis jobber er fullt av visuelle triggere, men hva nå?
Kontoret eller pulten din er full av visuelle triggere som hjelper deg å sette i gang med arbeidsoppgavene dine.

Det kan se omtrent ut som dette:

Når du kommer til pulten din (= visuell trigger) på jobben om morgenen, settes det i gang en vane: du slår på PCen og henter deg en kopp kaffe. Med kaffekoppen i hånda planlegger du dagen mens du går gjennom e-poster og avtaler. Denne rutinen har i tillegg en fysiologisk nøkkelfunksjon: kroppen kommer i en tilstand av fokusert oppmerksomhet. Etter mange nok repetisjoner reagerer kroppen automatisk. Vi kaller dette for en betinget respons. Du er i «jobbmodus», både mentalt og fysisk.


Når gamle triggere forsvinner!
Når du jobber hjemme, betyr det at dine fysiske omgivelser endres. Dine tidligere visuelle triggere blir borte! Det kan ha store innvirkninger. Ingen trigger = ingen vane = ingen betinget respons!

Selvfølgelig er det fullt mulig å forsøke unnagjøre dagens gjøremål i en blandet tilstand av å være «hjemme» og å være «på kontoret», men uten gode vaner krever prosessen merkbart mer hjernekapasitet. Resultat: du blir raskere sliten.

Slik kan du raskt lage gode rutiner i nye omgivelser:
1) Begynn med én handling som er viktig for deg, for eksempel to timer fokusert arbeid (= produksjon) om dagen.
2) Bestem deg for hvor du vil uføre handlingen (= visuell trigger).
3) Forsterk de visuelle triggerne med et ritual du gjennomfører før handlingen. For eksempel lag deg en kopp kaffe og legg bort mobiltelefonen (flymodus hvis mulig).
4) Før du begynner å jobbe, ta to dype pust og si til deg selv: «fokus». (= betinget fysiologisk respons)
5) Pass på å ikke bytte visuelle triggere:  Finn deg en fast arbeidsplass og gjennomfør det samme ritualet før du begynner.

Repeter og klar mer 
Gjentakelse er nøkkelen for å lykkes med å etablere nye rutiner i nye omgivelser. Det behøver ikke å ta uker eller måneder før du drar nytte av hjernens forkjærlighet for automatisering. Hyppigheten er avgjørende. Skal du for eksempel jobbe fokusert i to timer, er det beste å dele dette i to én-times økter. Hver økt gjennomføres på samme stedet etterfulgt av det samme «oppstartsritualet».

De gode nyhetene for alle som nå må sjonglere flere roller i hjemme samtidig er at det å holde seg til samme sted er viktigere enn å holde seg til samme tidspunkt.

Min erfaring er at allerede etter en drøy uke vil du oppleve en merkbar effekt.

Til deg som, særlig i disse tidene, vil leve, lede og levere best mulig.

Hilsen
- Elke

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!