God Påske (og om tålmodighet)

 

Hvem hadde trodd at det skulle bli corona-påske i år også! Når jeg blar tilbake til Ukas 3-Minutter fra i fjor ser jeg at den handlet om tålmodighet! Jeg skulle bare ha visst!

 

Det er to ting som gjør oss utålmodige, skrev jeg den gangen. Kunnskapsfellen og Overføringsfellen.

 

Kunnskapsfellen er vår manglende kunnskap om hvor mye tid og ressurser en gitt utfordring egentlig krever for å bli løst. Jo mer vi kan om faget, jo lengre tar det før vi blir utålmodige.

 

Overføringsfellen er mer innviklet. Den er resultatet av hjernens forkjærlighet til å finne orden i kaoset. Vi tar utgangspunkt i noe som likner, og overfører våre forutsigelser til den nye situasjonen. Tar vi feil, blir vi utålmodige.

 

Når det gjelder pandemien har vi nok alle, uavhengig av vårt kunnskapsnivå, nådd vår tålmodighetsterskel. Hva gjør vi nå?

 

Kanskje det er på tide at vi kommer oss ut av utålmodighetens tredje felle: Handlingsfellen. Handlingsfellen er vår antakelse om at jo mer vi gjør, jo raskere kommer vi i mål. Stort sett pleier det å være sant, men corona-hverdagen er ikke som dette.

 

Kanskje er utålmodigheten en gylden anledning til å re-evaluere våre prioriteringer.

 

På hvilke områder har vi jobbet beinhardt uten å ha oppnådd ønskede resultater? Hvilke energisluk står fortsatt på vidt gap og burde tettes? Hvor har vi fokusert på effektivisering og fremgang, bare for å innse at vi er på vei opp feil fjelltopp?

 

Utålmodighet er et tegn på lengsel etter fremgang. Men i corona-hverdagen betyr dette kanskje fremgang ved å gjøre mer av noe annet istedenfor mer av det samme.

 

Til deg som vil leve, lede og levere best mulig.

 

God Påske!

- Elke

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!