Om problemet med mål

fokus målsetting Jun 11, 2021

 

Oscar Wilde sa at vi mennesker sliter med to utfordringer. Den ene er å ikke få det vi vil, og den andre er å få det.

 

Noen ganger får vi noe fordi vi var heldige. Andre ganger burde vi ha fått, men fikk ikke.

 

Men hva skjer når vi tar skjebnen i egne hender? Hva hvis vi endrer ordlyden til Oscar Wild fra «å få» til «å gjøre»?

 

Det finnes to store utfordringer. Den ene er å ikke gjøre det vi vil, den andre er å gjøre det.

 

Jeg har lagt merke til at når vi setter oss mål, dukker begge disse utfordringene opp. Når vi ikke gjør det som skal til for å nå målet, blir vi frustrerte og oppgitt over oss selv. Vi vet vi burde, men får oss ikke til å begynne eller fortsette når vi først har kommet i gang.

 

Som om dette alene ikke skaper nok hodebry, skjer det én ting til. Når vi ikke gjør det vi gjerne skulle sett at vi gjorde, fylles tomrommet av noe som ofte gjør ting verre:

 

Vi dropper ikke bare treningen, men spiser usunt i tillegg. Vi overbooker kalenderen og sliter på våre nære relasjoner. Vi legger oss for sent og jobber på kvelden. Plutselig er det to ting som ikke stemmer. Å gjøre det vi opprinnelig hadde som mål blir nå enda vanskeligere.

 

Det er fristende å sette seg mange mål. Når målet er satt kan prosessen lure oss til å tro at vi er godt i gang, men ingenting kunne vært lenger fra sannheten. Mål som hoper seg opp på en burde-gjøre-liste stjeler vårt fokus, vår energi og vår selvtillit.

 

Jeg ser på mål som store forpliktelser vi påtar oss overfor en selv. Vi har rom til bare noen veldig få om gangen. Resten kan vi spare på en kanskje-en-gang-senere-liste som er fri fra dårlig samvittighet.

 

Til deg som vil leve, lede og levere best mulig.

- Elke

 

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!