Om overskudd

overskudd selvledelse Jun 25, 2021

 

Vi nærmer oss sommerferien. Et avbrekk fra hverdagen, en pause fra møter og PC-en. Tid til å lade batteriene, pleie relasjoner og nære kropp og sjel. Ferie handler om overskudd.

 

Ser vi litt nærmere på det så er overskudd et snodig fenomen. Fra et økonomisk perspektiv er ordbokens definisjon «antall, mengde som overstiger det som er nødvendig for å oppnå balanse.» Når det gjelder oss mennesker er definisjonen: «tilstrekkelig energi, pågangsmot og initiativ».

 

Akkurat denne tvetydigheten følger oss i hverdagen. På den ene siden vet vi innerst inne at overskudd gjør oss til en bedre utgave av oss selv. Vi har energi til å være til stede. Vi fokuserer bedre. Vi setter pris på de små tingene i livet. Vi er rausere. Vi smiler mer. Vi har tålmodighet. Ja, livet blir rett og slett bedre.

 

Men så kommer da den andre definisjonen av overskudd inn i bildet. Den som signaliserer at overskudd er noe mer enn det vi egentlig trenger. Overskytende energi som vi ikke hadde budsjettert med.

 

Som resultat sitter vi igjen med to motstridende holdninger: Overskudd som luksusgode, og overskudd som en normaltilstand for å sikre at vi fungerer best mulig. Min erfaring er at begge er representert i vår indre dialog. Måten vi lever livet på gjenspeiler den siden som får mest gehør.

 

La oss bruke årets sommerferie ikke bare til å samle overskudd, men også til å trene oss opp i gode valg som skaper overskudd når hverdagen kommer igjen.

 

Overskudd er ingen luksus, men noe vi alle fortjener.

 

Til deg som vil leve, lede og levere best mulig.

- Elke

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!