Om kunsten av å finne mening

endring ledelse selvledelse Oct 29, 2021

 

Ray Dalio, den suksessrike fondsforvalteren, har et mantra: Forhold deg til virkeligheten som den er, ikke som du skulle ønske den var.

Men hvordan er egentlig virkeligheten? Alle ser livet gjennom fargete briller. Tidligere erfaringer, overbevisninger, antakelser, normer og verdier påvirker hvordan vi ser verden. Ja, hjerneforskerne har til og med kunnet identifisere det fysiske stedet for denne filtreringsmekanismen: Det retikulære aktiveringssystemet.

Selv om det ikke finnes «virkelighet som den er», er prinsippet til Ray Dalio svært nyttig. Det viser oss nemlig hvordan man kan finne sammenhenger i tilsynelatende kaos. Noe jeg antar er en av driverne bak hans suksess.

Fra positiv psykologi vet vi at det å finne mening ikke bare handler om finansiell suksess. Også et godt liv må kunne gi mening.

Kanskje det første steget er å bli en god observatør.

Når vi er gode til å observere, uten å ønske at det vi observerer var annerledes, åpner det seg et vindu. Plutselig ser vi hvordan verden er på innsiden for den vi observerer. Vi kan objektivt se det som ikke er objektivt.

Forståelsen av det ikke-objektive hjelper oss å finne mening.

Fra kunsten av å finne mening kommer kunsten av effektiv handling. Det er handling som er basert på hvordan virkeligheten er - for den det gjelder.

 

Til deg som vil leve, lede og levere best mulig.

- Elke

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!