Om kampen mot tyngdekraften

ledelse selvledelse Nov 12, 2021

 

Jeg liker den enkle definisjon av ledelse: å hjelpe andre å lykkes.

Å lykkes med hva? Som oftest måloppnåelse. Faglig, personlig og helst i samsvar med det den enkelte og organisasjonen ønsker. Kombinerer vi dette med trygghet, eierskap og begeistring, har vi fått til god ledelse. Eller?

Selv om instruksen høres logisk og håndterbar ut, er det lettere sagt enn gjort. For både ledelse av andre og ledelse av oss selv er lite glamorøst. I bunn og grunn er det en beinhard kamp mot tyngdekraften.

Når vi setter mål og handlingsplaner, får vi god drahjelp av hjernens signalstoff Dopamin. Målene er nye og spennende og vi er klare for utfordringen. Men når hverdagen kommer, har begeistringen lagt seg. Hjernens forkjærlighet for det nye og spennende står nå i veien for at vi følger opp det vi har satt i gang.

Energien som ga oss oppdrift erstattes av kampen mot tyngdekraften. Det blir vanskeligere og vanskeligere å holde seg i høyden. Tvil, manglende fremgang og følelsen av å være overveldet prøver å dra oss mot bakken.

Jeg leste om jagerflypilot og astronaut Chris Hadfield her om dagen. Han holder fokus i 30-sekunders intervaller ved å spørre seg selv:

What is the next thing that could kill me?

Selv om de fleste av oss gjør jobben sin i langt tryggere omgivelser kan vi lære mye av ekstreme prestasjoner.

Den største utfordringen i en cockpit og ved pulten vår er den samme: Unngå å tape kampen mot tyngdekraften. Til syvende og sist vinnes den ved å eliminere farene for krasjlanding og ikke så mye ved å skape begeistring for flyturen.

 

Til deg som vil leve, lede og levere best mulig.

- Elke

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!