Om Work-Life Balance

 

De fleste kjenner seg nok igjen i ønsket om et mer balansert liv. Work-Life-Balance som det heter så fint.

 

Men hele konseptet Work-Life-Balance er en illusjon. Det tar utgangspunkt i at livet leves ved å konstant prøve å balansere to vektskåler. På den ene siden: jobben. På den andre: selve livet. Legger vi igjen like mye tid i begge skåler lever vi i lykkelig balanse. Neppe.

 

Det er umulig å skille jobben og livet fra hverandre. Ja, faktisk det å føle at vi ikke lever på jobben er den sikreste indikatoren på at det er på tide å finne på noe annet.

 

Legger vi ideen om å balansere to vektskåler til side, ser vi at det egentlig ikke er balanse vi er ute etter, men å få brukt tiden på alt som er viktig for oss, ikke bare jobben.

 

Og mens vi prøver å finne tiden, melder en annen utfordring seg: Midt-på-dagen-fenomenet. Et fenomen som kretser rundt de (u)skrevne reglene for når det er ok å gjøre hva.

 

I typiske dagtids-jobber er alt som ikke passer i kategori «jobb» en midt-på-dagen-aktivitet. Her finner vi den lange lunsjen med venninnen, turen i skogen, øvelseskjøringen med ungdommen, visitten til frisøren og treningsøkta.

 

Riktignok har vi fått noe drahjelp av pandemien når vi står med handleposene i kassa kvart på elleve på formiddagen. Hvordan vi bruker tiden i en digital hverdag, har fungert akkurat som tilvenningsperioden i barnehagen: Til tross for hyl og skrik, går det nok bra til slutt.

 

Men allikevel, midt-på-dagen-fenomenet gjør at vi kjenner på et implisitt eller eksplisitt forventet prioriterings-hierarki, selv om vi vet at vi gjør det vi skal – og mer til.

 

Illusjonen om balanse, sammen med midt-på-dagen-fenomenet, gjør at vi ikke finner roen. Vi føler at vi lever på etterskudd. I evig søken etter balanse.

 

Løsningen er enkel, men ikke lettvint.

 

Vi må ta gode valg og stå i konsekvensene. Med rak rygg og en is i hånda, midt på dagen, i parken et godt stykke unna kontoret. Der vil du sannsynligvis møte flere som prøver å få til det samme.

 

- Elke

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!