Om å være enig med seg selv

 

6 år gammel, midt i New York City ved Washington Square Park, oppdaget Joshua Waitzkin sin interesse for sjakk. Mens de andre barna kjempet om husker og sklier, kjempet han om seieren ved parkens 18 sjakkbord, stort sett okkupert av eldre menn med røff bakgrunn.

 

Joshuas evner var så unike at Paramount Pictures i 1993 lagde en film om barndommen hans (Searching for Bobby Fisher). Senere i livet byttet han sjakk med kampsport (Tai Chi Push-Hands) og lyktes like så.

 

I et intervju forteller han at begeistring og nysgjerrighet for læring var avgjørende faktorer for hans suksess.

 

Men litt senere i samtalen sier han noe annet som jeg la merke til:

 

“(…) my style on the board was completely in-sync with my personality.

I was unhindered by internal conflict.”

 

Joshua lyktes fordi han var på utsiden den samme personen han var på innsiden. Han var enig med seg selv om hvorfor han ønsket å prestere, og hvem han ville være underveis. Det var rom for hans autentiske selv.

 

Når vi ikke er enige med oss selv om hva vi vil, og hvorfor, oppstår det indre konflikter. De stjeler energi og fokus. Istedenfor å bli bedre på det vi ønsker å bli bedre på, bruker vi tid på indre debatter.

 

Som oftest opprettholdes indre konflikter av antakelsen om at det ikke er plass til den autentiske versjonen av oss selv. Men når vi tar en sjanse og tar den plassen likevel, blir vi litt rakere i ryggen.

 

Det krever mot. Og det er verdt det.

 

Til deg som vil leve, lede og levere best mulig.

 

- Elke

 

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!