Om å starte på nytt

 

Da den argentinske forfatteren Jorge Luis Borges fylte 85 år, skrev han sin versjon av et gammelt dikt som begynner med linjen «si pudierea vivir mi vida otra vez». Det betyr «hvis jeg kunne leve livet mitt én gang til.»

 

Jeg hørte diktet for første gang i spansktimen på universitetet. Målet var å lære oss Subjuntivo, som brukes på spansk til å utrykke følelser, tvil og hypotetiske tanker. Diktet er fult av disse.

 

Jorge snakker om at han ville ha spist mer is. Han ville ha reist mer. Tatt flere sjanser. Vært mindre perfekt. Brukt mindre tid på bekymringer og mer tid på å leke.

 

For oss studenter i 20-årene var dette lite relevant. Livet hadde tross alt akkurat begynt, men et par tiår senere gir ordene mening. Plutselig har vi et liv og mange valg å se tilbake på. Hva ville vi ha gjort nå, hvis vi kunne starte på nytt?

 

Og hva hvis vi tenker fremover til vi er 85 år. Hvordan hadde vår versjon av diktet sett ut da?

 

Kanskje trenger ikke dette å være et hypotetisk spørsmål. For har vi ikke muligheten til å starte på nytt ? Hva hvis dette nye året blir året da vi bestemte oss for å ta skikkelig grep om livet?

 

Belønningen er kanskje den største livet har å gi. Friheten til å kunne svare på spørsmålet om hva vi ville ha gjort annerledes hvis vi kunne starte på nytt med:

 

«Vet du hva, absolutt ingenting. Jeg har levd akkurat det livet jeg ønsket å leve.»

 

 

Riktig godt nytt år.

- Elke

 

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!