Om å prøve

mot satse Feb 04, 2022

 

Hver fredag var det bondens marked i den lille byen jeg vokste opp i. Det aller beste var smaksprøvene. Det måtte til for å få solgt en ny type honning, ribberull eller surdeigsbrød til en i utgangspunktet skeptisk kundegruppe.

 

Sånn er det fortsatt. Før vi kjøper 300 nye elektriske hester, drar vi på prøvetur. Før barna meldes opp til fiolin-spilling, tar de en prøvetime. Ja, til og med den nye vennen må prøves på kafé før vi inviterer hjem til middag.

 

Det er enda godt at vi kan prøve det meste vi er usikre på om vi kommer til å like på sikt.

 

Nettopp her ligger også utfordringen. Å bare prøve kommer med en forhåndsgodkjent returlapp som ikke krever noen videre forklaringer. Vi slipper å forplikte oss.

 

Istedenfor prøver vi å ta vare på helsa. Vi prøver å være til stede. Vi prøver å prioritere riktig. Vi prøver så godt vi kan.

 

Men det å prøve noe, og det å gjøre noe, er to forskjellige ting. De står i rak motsetning til hverandre. For å virkelig få til det vi vil, må vi slutte å prøve. Det er først når vi satser at vi finner ressursene for å lykkes.

 

Uten returlapp slipper vi også å ta stilling til om vi liker det.

 

Det er kanskje derfor vi sjeldent ser bananer på smaksprøve. Vi vet at vi liker dem når de ikke er grønne eller brune, og det er kjøpers ansvar å passe på det.

 

- Elke

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!