Om å ha det bedre

 

En mulig definisjon av effektivitet er å gjøre det beste ut av det man har. Bruker vi tiden effektivt, føler vi at vi har brukt den godt. Vi gjorde vårt beste med det vi hadde.

Kanskje handler personlig utvikling og selvledelse i bunn og grunn om dette: Hvordan hjelpe seg selv å gjøre det beste med det man har?

Noen begrensninger får vi tross alt ikke gjort noe med. Ta makspulsen, for eksempel. Uansett hvor mange intervaller vi løper, så har hver og en av oss et individuelt tak på hvor fort hjertet klarer å slå.

Men så er det alle disse andre begrensningene som oppleves like ekte, men som er mye mer ulne. Vår opplevelse av lykke, for eksempel.

Forskere kan dokumentere at vi har en tendens til å rapportere det samme lykke-nivå over tid. Så klart, livet fører til kortvarige utslag i begge retninger, men individuelle lykke-skårer holder seg rundt et imaginært tak som er nokså stabilt over tid.

Noen mener personligheten har skylda. Fordi vi er den vi er, har vi en tendens til å gjenskape de samme livs-omstendighetene som vi igjen tolker likt. Som konsekvens er vår opplevelse av lykke og livsglede, med unntak av den årlige ferieturen, nokså konstant.

Dette betyr at det å gjøre sitt beste med det man har ikke er nok. Det kan nemlig godt være at vi beveger oss i altfor trange rammer og at det imaginære taket for vår individuell opplevelse av lykke er for lavt.

Kanskje vi burde heller fokusere på hvordan vi kan tillate oss selv å ha det bedre?

Bedre enn vi er vant til.

Når vi først har det bedre, vil vi automatisk også gjøre bedre.

 

Til deg som vil leve, lede og levere best mulig.

- Elke

Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!