Ukas 3 Minutter

Inspirasjon og faglig påfyll.

Om å prøve

Feb 04, 2022

 

Hver fredag var det bondens marked i den lille byen jeg vokste opp i. Det aller beste var smaksprøvene. Det måtte til for å få solgt en ny type honning, ribberull eller surdeigsbrød til en i utgangspunktet skeptisk kundegruppe.

 

Sånn er det fortsatt. Før vi kjøper 300 nye elektriske hester, drar vi på prøvetur. Før barna meldes opp til fiolin-spilling, tar de en prøvetime. Ja, til og med den nye vennen må prøves på kafé før vi inviterer hjem til middag.

 

Det er enda godt at vi kan prøve det meste vi er usikre på om vi kommer til å like på sikt.

 

Nettopp her ligger også utfordringen. Å bare prøve kommer med en forhåndsgodkjent returlapp som ikke krever noen videre forklaringer. Vi slipper å forplikte oss.

 

Istedenfor prøver vi å ta vare på helsa. Vi prøver...

Fortsett å lese ...

Om Work-Life Balance

Jan 28, 2022

 

De fleste kjenner seg nok igjen i ønsket om et mer balansert liv. Work-Life-Balance som det heter så fint.

 

Men hele konseptet Work-Life-Balance er en illusjon. Det tar utgangspunkt i at livet leves ved å konstant prøve å balansere to vektskåler. På den ene siden: jobben. På den andre: selve livet. Legger vi igjen like mye tid i begge skåler lever vi i lykkelig balanse. Neppe.

 

Det er umulig å skille jobben og livet fra hverandre. Ja, faktisk det å føle at vi ikke lever på jobben er den sikreste indikatoren på at det er på tide å finne på noe annet.

 

Legger vi ideen om å balansere to vektskåler til side, ser vi at det egentlig ikke er balanse vi er ute etter, men å få brukt tiden på alt som er viktig for oss, ikke bare jobben.

 

Og mens vi prøver å finne tiden, melder en annen utfordring seg: ...

Fortsett å lese ...

Om å bli likt

Jan 21, 2022

 

Vi har en hjerteskjærende, liten gul bok i bokhylla: «Den stygge andungen». Hver gang jeg motvillig leste den for barna, måtte jeg holde tårene tilbake. H.C. Andersens historie om den stygge andungen, som egentlig var en vakker svane, er like relevant i dag som i 1843 da den ble skrevet.

 

Vi vet at flokkdyr straffer adferd som bryter gruppens normer. I verste fall blir opprøreren utstøtt. Prisen er ikke bare en tidligere død. Forskere har også kunnet dokumentere at ensomme flokkdyr har lavere immunforsvar og et lavere serotonin-nivå i kroppen.

 

Å bli ekskludert er direkte helseskadelig. Det gjelder ikke bare ulver og aper, men også mennesker. Vi trenger å bli likt.

 

Dette genetiske behovet for å bli likt, kan bli den største utfordringen på søken etter vekst og utvikling. Hver gang vi gjør noe nytt, velger vi bort det gamle. Men det er den gamle...

Fortsett å lese ...

Om her og nå

Jan 14, 2022

 

«This too shall pass» er mantraet for å minne seg selv på at alt i livet er forgjengelig. Både det vonde og det vakre er i konstant flyt.

 

Men livets flyktighet skaper et dilemma.

 

På den ene siden har vi bare en rekke øyeblikk, her og nå. På den andre siden har vi milepæler, drømmer og mål som per definisjon ligger på utsiden av her og nå.

 

Motivasjonen er drivkraften som får oss til å feste blikket på fremtiden. Den gjør at vi skaper utvikling, bygger romskip og sparer til hus og hage.

 

Det er bare ett problem: Når vi endelig kommer frem, har fremtiden flyttet seg i takt med våre anstrengelser. Vi befinner oss i den eksakt samme situasjonen. Her er vi , men der vi ønsker å være er rett på utsiden.

 

Kanskje det må være slik? Kanskje det ligger i vår natur å streve...

Fortsett å lese ...

Om å betale prisen

Jan 07, 2022

 

Da jeg sto i kø med hundre andre for å bytte en julegave som ikke passet, tenkte jeg på 90-tallssangen «The best things in life are free.»

 

Hvis det virkelig stemte at de beste tingene i livet var gratis, så hadde ikke butikkene vært fulle av alt det vi kjøper til jul og påske, til morsdag og farsdag, til valentinsdag og bursdag.

 

Det er nemlig motsatt. De beste tingene i livet koster mest.

 

Den halvtimen på julemorgen vi er fullt engasjert i Ludo-spillet med barna har kostet oss tøffe prioriteringer på forhånd. E-poster forble ubesvart. Prosjekter ble ikke avsluttet. Kjelleren ble ikke ryddet.

 

Vi behøver ikke inngangsbillett for skogsturen i lunsjen, men vi betaler prisen ved å gå glipp av noe viktig på jobben. Fordi det er alltid noe vi kunne ha vært med på.

 

Kjærlighetsbrevet vi skriver til vår kjæres bursdag...

Fortsett å lese ...

Om å starte på nytt

Dec 31, 2021

 

Da den argentinske forfatteren Jorge Luis Borges fylte 85 år, skrev han sin versjon av et gammelt dikt som begynner med linjen «si pudierea vivir mi vida otra vez». Det betyr «hvis jeg kunne leve livet mitt én gang til.»

 

Jeg hørte diktet for første gang i spansktimen på universitetet. Målet var å lære oss Subjuntivo, som brukes på spansk til å utrykke følelser, tvil og hypotetiske tanker. Diktet er fult av disse.

 

Jorge snakker om at han ville ha spist mer is. Han ville ha reist mer. Tatt flere sjanser. Vært mindre perfekt. Brukt mindre tid på bekymringer og mer tid på å leke.

 

For oss studenter i 20-årene var dette lite relevant. Livet hadde tross alt akkurat begynt, men et par tiår senere gir ordene mening. Plutselig har vi et liv og mange valg å se tilbake på. Hva ville vi ha gjort nå, hvis vi kunne starte...

Fortsett å lese ...

God Jul

Dec 24, 2021

 

Nå er det jul! Akkurat som i fjor. Og året før det, og året før det igjen. Julen kommer med presisjon og forutsigbarhet, men ofte er det ikke sånn det føles. Det er en haug med ting vi må gjøre for at det blir jul. Eller?

 

Hva hvis julen hadde vært som en god venn? En venn som kommer uansett om vi har ryddet og pyntet? En som er mest opptatt av hvordan det står til med oss, ikke hva som står på bordet

 

Vel, jeg tror julen er akkurat som denne gode vennen. Hvert år kommer den tuslende inn døra, og den trenger svært lite for å bli værende og trives.

 

Noen ting kan få lov til å skje helt av seg selv. Julen er en av dem.

 

Ønsker dere noen fine fridager.

 

Og riktig god jul.

- Elke

Fortsett å lese ...

Om å vente

Dec 17, 2021

 

Helt fra vi er små blir vi lært opp til å kunne vente. Vi lærer å vente på tur. Vi venter på sommerferien og storefri. Vi venter på bursdager, og at søndagsbesøket hos tante og onkel skal ta slutt.

 

Vi venter fordi vi må. Tross alt har vi ikke lappen, Visa-kortet eller gjennomslagskraften til å kunne ta saken i egne hender. Men er det å kunne vente uten å lage for mye bråk fortsatt en god ting?

 

Det kan virke sånn. Ta toget, for eksempel. Forsinkelser på 10 minutter og oppover deler pendlerne i to grupper. De med stoisk ro og to mindfulness-kurs bak seg, og oss ulykksalige andre som er limt til telefonen for å panisk omrokere ettermiddagens avtaler.

 

Men ser vi litt nærmere på dette med venting, så er det ikke sikkert at barndommens dyd er universelt gyldig. Venting på det vi ikke har kontroll over er én ting, men...

Fortsett å lese ...

Om å rekke alt

Dec 10, 2021

 

Det er 14 dager til jul. 21 dager til året er omme. Hvert år, sånn omtrent midt på høsten, har jeg inntrykk av at tiden går raskere. «Var det ikke akkurat september?» spør jeg meg i køen for å legge om til vinterdekk. Litt for sent, akkurat som i fjor.

 

Tid er et snodig fenomen. Vi kaller den en ressurs som må passes godt på. Vi prioriterer, porsjonerer og planlegger. Vi prøver å skynde oss for å spare den, men jo raskere vi løper, jo raskere går tiden. Akkurat som tredemøllen som tilpasser farta løperens hastighet. Vi vil aldri klare å slå mølla og komme først i mål.

 

Kanskje er det nettopp denne ideen om å bli ferdig med alt som er problemet? Innerst inne tror vi at det er mulig, bare vi løper fort nok og planlegger nøye nok. Men jo mer vi får unnagjort, jo mer nytt kommer inn....

Fortsett å lese ...

Om friheten av å kunne la være

Dec 03, 2021

 

Her om dagen sa en venn til meg: «Dette her trenger jeg ikke. Jeg hadde hatt råd, men det kjennes godt å ta seg friheten til å la være.»

 

Jeg måtte gruble over det han sa. Er ikke belønninger en kilde til ytre motivasjon? Den er riktignok ikke så langvarig som indre motivasjon, men når vi tar en titt rundt oss, så ser det ut som om belønninger får de fleste av oss til å gjøre en innsats allikevel.

 

Kanskje var han mer indre motivert? Indre motivasjon kommer fra gleden og mestringsfølelsen vi opplever når vi gjør det vi gjør (og trives med det). Vi trenger ingen ytre belønninger for å holde koken gående.

 

Men han snakket jo ikke om dette heller. Han snakket om motivasjonen som kom av å ikke la seg motivere av en ytre belønning. Friheten av å kunne la være.

 

Altså må vi se...

Fortsett å lese ...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Close

50% Complete

Få 3-Minutters Påfyll

direkte i din innboks. Hver uke. For at du lykkes!